Adatmentés


Digitális korunkban a digitális eszközeink, számítógépeink létfontosságúak, hogy kapcsolatban legyünk a külvilággal. Ezeken tartjuk és tároljuk életünk emlékeit és munkáinkat. Mivel megbízunk a technológiában ezért nem is gondoljuk, hogy másodpercek alatt elérhetetlenné válhat az összes adatunk. Nem csoda, hogy hirtelen a pánik hangulat lesz úrrá rajtunk, amikor számítógépünk hibát jelez, vagy egyáltalán nem indul el. Szerencsésebb esetben a szervizben kiderül, hogy az adathordozó nem sérült, ezért a gép javítása után ismét használhatjuk pótolhatatlan fájljainkat.


Súlyosabb esetben az adathordozó sérülése (merevlemez, SSD) okozza a hibát, ekkor már speciális tudású adatmentő szakemberre van szükség. Jó esetben egy ember életében csak egyszer fordul elő adatvesztés, ezért hirtelen nem is tudjuk hova forduljunk, mit csináljuk. Az adatokat részben visszanyerni szinte bármilyen módon megsérült adathordozóról lehet.

Kisebb fájl- vagy fizikai sérülésnél, illetve külső elektronikai hibánál a lemezt nem kell szétszedni, fizikai megbontás nélkül lehet adatot mentei. Durvább fizikai sérülésnél (pl. leesett és kattogó diszknél), vagy belső elektronikai hiba esetén a lemezt pormentes környezetben való megbontásával lehet csak adatot menteni. A megbontással járó „tisztateres” adatmentés jóval komplikáltabb a megbontás nélküli technológiánál, ezért a két adatmentési eljárás között tetemes az árkülönbség.


Az adatok elvesztése nem csak fizikai hiba miatt fordúlhat elő, hanem szoftveres probléma miatt, például egy vírus miatt is. Gyakran előfordul, hogy egy óvatlan kattintás következtében a számítógépunket lekódolja egy zsarolóvírus, amit csak egy fájdalmas váltságdíj után tudunk csak használni. Ha adataink biztonságosan le vannak ment, akkor azokat csak vissza kell tölteni és mindenki boldog (kivéve a zsaroló).


Igekszünk ügyfeleinket abba az irányba terelni, hogy a fontos-, nélkülözhetetlen adatokak ne csak egy helyen tartsák. Csináljanak időszakos mentéseket, illetve megfizethető áron saját felhőt, NAS-t is be lehet üzemelni. Így a végzetes baj elkerűlhető.